Vanliga myter om el och avtal

Det finns många myter om el. Här släcker vi några av dem med fakta om hur det egentligen ligger till.

"Det spelar ingen roll vilket avtal man väljer, det kostar ändå lika mycket"

Det finns stora prisskillnader mellan olika avtal och därmed en hel del pengar att spara beroende på vilket avtal du väljer. Här är ett exempel: just nu erbjuder över 100 elhandlare avtal med 1 års fast elpris. Bor du i en eluppvärmd villa och byter från den dyraste till den billigaste elhandlaren kan du spara runt 3500 kronor om året.

Vårt råd:

 • Jämför elpriser redan idag och se om och hur mycket just du kan spara.

"Det är alltid bäst att binda elpriset på sommaren"

Det finns ingen anledning att gå och vänta på rätt tillfälle att teckna elavtal. Många tror att det är billigare att binda sitt elpris på sommaren, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren.

Vårt råd:

 • Jämför priser mellan så många olika elhandlare som möjligt så gör du alltid en bra affär.

"Det är mycket dyrare att binda elpriset på vintern"

Det finns ingen anledning att gå och vänta på rätt tillfälle att teckna elavtal. Många tror att det är dyrare att binda sitt elpris på vintern, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren.

Vårt råd:

 • Jämför priser mellan så många olika elhandlare som möjligt så gör du alltid en bra affär.

"All el kostar lika mycket i slutändan"

Visst lönar det sig att jämföra elpriser! Det finns stora skillnader i pris för exakt samma typ av avtal, så även om du inte kan påverka skatter och nätavgifter kan du förmodligen sänka ditt elpris. Det finns absolut ingen anledning att betala mer än du behöver.

Vårt råd:

 • Jämför elpriser redan idag och se om och hur mycket just du kan spara.

"Det ingen idé att välja grön el. All el blandas ju ändå i systemet."

Många undrar hur man kan veta att man verkligen får el från förnybara produktionskällor i kontakten om man väljer ett grönt elavtal. I Sverige är nästa all el ursprungsmärkt, så om du väljer el från till exempel vindkraft garanterar elhandlaren att det stoppas in lika mycket el i systemet från vindkraft som du gör av med.

Vårt råd:

 • På Elpriskollen är det lätt att se vad el från sol-, vind- eller vattenkraft kostar.

"Alla elavtal är ungefär likadana"

Det finns olika typer av elavtal. Du kan välja ett fast eller ett rörligt elpris, eller en kombination av dessa. Fördelen med fast pris är att du vet i förväg ungefär hur stora räkningarna kommer att bli. Fördelen med rörligt elpris är att du kan dra nytta av när elpriset sjunker, men samtidigt måste vara beredd på tillfälliga uppgångar. Lägg sedan till att det finns stora prisskillnader inom varje avtalstyp så ser du att det lönar det sig att jämföra både priser och avtalsvillkor mellan så många olika elhandlare som möjligt.

Vårt råd:

 • Använd Elpriskollen och se vilket avtal som bäst passar just dina förutsättningar och önskemål.

"Det är krångligt att byta elavtal"

Att byta elavtal kan verkligen löna sig. Det går till så här – du får själv avgöra om det känns krångligt!

 1. Börja med att kolla vad du har för elavtal idag och om du har någon bindningstid kvar. 
 2. Ta gärna fram en faktura från din nuvarande elhandlare. Här hittar du uppgifter som en eventuell ny elhandlare kommer att fråga efter.
 3. Använd Elpriskollen för att se om du kan hitta ett billigare eller bättre elavtal.
 4. Hittade du ett bättre avtal? Grattis! Ring den nya elhandlaren. Klart.

Vårt råd:

 • Det finns räkneexempel där man kan spara flera tusen kronor om året genom att byta elavtal. Ta dig tiden att testa hur mycket du kan spara genom att byta!

"Det finns ingen oberoende prisjämförelse"

Elpriskollen.se är Sveriges enda oberoende prisjämförelse. På elpriskollen.se kan du jämföra priser och villkor hos alla elhandlare som säljer el till konsumenter i Sverige samt få information.

Elpriskollen drivs av Energimarknadsinspektionen som har regeringens uppdrag att övervaka marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme. Alla elhandlare måste kontinuerligt rapportera fasta och rörliga prisavtal till Energimarknadsinspektionen som tillsynsmyndighet. På vår prisjämförelsesajt elpriskollen.se presenteras alla avtal och Energimarknadsinspektionen får ingen provision eller liknande utifrån vad du eventuellt väljer. Det går heller inte att annonsera eller köpa sig en bättre exponering på Elpriskollen.

Vårt råd:

 • Du kan lita på Elpriskollen. Vi är Sveriges enda oberoende elprisjämförelse.

"Jag valde elavtal för tre år sedan. Jag vet att jag har det billigaste"

Det är bra att se över sitt elpris med jämna mellanrum. Hur ofta bestämmer du såklart själv. Men det händer mycket på elmarknaden och det som var billigast för tre år sedan behöver inte vara det idag.

Vårt råd:

 • Jämför elpriser redan idag och se om du kan få ett ännu bättre avtal.